Gåtornas palats av Dan Brown

Gåtornas palats är utan tvivel en spännande bok. Det som drar ner på betyget är väl att det är stereotypa personer och att den ena huvudpersonen lyckats klara sig ur knipor på diverse otroliga sätt. Dan Browns böcker liknar varandra väldigt mycket i sättet han skriver dem och tekniken han använder. Det jag gillar med boken är att den är lättläst med sina korta kapitel och att den hoppar mellan olika personer i de  olika kapitlen. Det här är en bok som jag inte kunde låta bli att sträckläsa!

Gåtornas palats handlar om NSA - National Security Agency, ett hemlig organ som har tillgång till en enorm dator. Denna dator kan läsa alla mail som skickas över internet och knäcka koder.  Men så får NSA en kod som datorn inte knäcker.


Marley och jag av John Groban

Ibland slår man upp en bok, börjar läsa och inser att det nog blir en av det bästa böckerna man läst. Det här är en sådan bok. Den är skriven med sådan innerlig värme och humor att det går inte motstå att bli förälskad i vare sig boken eller i den galna, vilda och neurotiska hund som boken handlar om. Man ler, skrattar och stundtals så är tårarna inte långt borta.  Vare man är hundägare eller inte så är denna bok en helt underbar läsupplevelse. Läser man inte denna så missar man verkligen något!Partners av John Grisham

Egentligen är det nog inget fel på boken som sådan, men jag är bara inte sugen på att läsa om en som försnillat pengar. Jag känner ingen sympati för honom och blir bara allt mer irriterad på honom. Så halvägs in i boken ger jag upp. Det finns andra böcker som jag hellre läser.


Angelas dotter av Kristin Hannah

Agelas dotter är en askungesaga. Det är en trevlig bok med härliga personer. Det är en bok med värme. Visst är boken förutsägbar men en förutsägbar bok behöver faktiskt inte betyda dålig bok. Ibland är det skönt att läsa förutsägbara böcker också. Avslutningsvis så är det lättläst underhållning som passar perfekt en lat söndag!


Se dig inte om av Karin Fossum

En femtonårig flicka hittas död intill en skogstjärn. Hon är naken, men inte våldtagen, och någon har täckt över henne med en jacka.

Det här är en spännande kriminalroman som får mig att inse att det finns många bra kriminalromaner där ute och nya författare att upptäcka. Det tycker jag är så kul! När man upptäcker en författare som man inte läst förrut och som har skrivit en bok som man tycker om. Då blir man så sugen på att läsa en till av samma författare för att se om den också är bra!


Till mina döttrar av Barbara Delinsky

Ibland är det så skönt att läsa en sådan här roman. En lättsmält, förutsägbar varm berättelse om en familj med tre systrar, som inte står varandra nära. De möts motvilligt igen eftersom deras mor har köpt ett nytt hus och ber att de ska komma och hjälpa henne. Passade bra att läsa den i vårsolens sken och bara mysa. Speciellt med de härliga trädgårdsbeskrivningarna!

Vid horisontens rand av Sidney Sheldon

Jag minns att jag förr tyckte att Sidney Sheldons böcker var så bra. Jag kan inte säga det om denna. Jag tyckte dialogen var jobbigt dålig och det kändes ungefär som en av mina elever i 5:an skrivit den. Antingen så är jag mer kritisk nu eller så har jag läst en av de sämre böckerna som han skrivit. Det kommer att ta ett tag innan jag vågar läsa ännu en av hans böcker!!


En tillräckligt vacker dag för att dö av Jeanette Lindblad

Jag undrar alltid när jag läser denna typen av böcker hur de som råkar ut för sådana här män kan vara så blåögda. Sedan blir jag så arg för barnens skull. Hur kan man utsätta dem för detta??? Denna bok handlade i alla fall om en svensk kvinna i Brasilien som träffar en man som håller på med knark och som är oberäknelig och livsfarlig.


Domarens brev av John Grisham

När domaren dör hittar hans son Ray 3 miljoner dollar i några flyttkartonger. Var kommer pengarna ifrån? Vad ska han göra med dom? Har hans far fått dem olagligt? Allt kompliceras ytterligare av att någon verkar veta om pengarna och jagar honom.

Jag fångades totalt av denna bok. Satt själv och funderade hur jag skulle göra om jag hittade pengar. Var skulle man förvara dem? Hur skulle man göra om man inte ville väcka uppmärksamhet om att man hade en massa pengar? Hur skulle jag göra för att ta reda på om det var märkta pengar? Vad skulle jag göra med dem? Jag kom på en mängd roliga saker som jag skulle använda pengarna på.
 

Nu fungerar länkarna

Jag la ju ut listan för vad jag läst det här året hittills igår, men upptäckte idag att länkarna inte fungerade. Det har jag nu åtgärdat! Så nu är det bara att klicka och läsa! :) Jag gjorde listan eftersom jag var så nyfiken på hur många böcker jag läst nu och för att det är så jobbigt att sammanställa listan i slutet på året. Jag hade egentligen inte tänkt lägga ut listan redan nu, men råkade göra det i alla fall. Kanske lika bra det!

Läst hittills 2008

Januari 2008
Farenheit 451 av Ray Bradbury
Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde
Den dyslektiska Gåvan av Ronald D. Davis
Eremitkräftorna av Anne B. Ragde
Bat Seba av Torgny Lindgren
Pojke försvunnen av Anna Jansson
Sömnlös av Barbara Voors
Syster min av Barbara Voors
Andra kvinnor av Kristy Crawford
Hennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson
(10 böcker)

Februari 2008
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Box 21 av Roslund & Hellström

Då gråter änglarna av Marianne ; Unni Wenche Tandberg
Viskar Ditt Namn av Kristin Hannah
I denna stilla natt av Mari Jungstedt
Den du inte ser av Mari Jungstedt

(6 böcker)

Mars 2008
Min bästa väns dotter av Dorothy Koomson
Höga klackar av Anna Maxted
Sekten av Peter Pohl
Mina hemligheter av Sophie Kinsella
Katten som inte dog av Inger Frimansson
Lappskatteland av Annica Wennström
Fladdermusmannen av Jo Nesbø
Jane Austen klubben av Karen Joy Fowler
Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson
Folket i källaren av Audur Jónsdóttir
Stockholmssägner av Danny Wattin
(11 böcker)

April 2008
200 expresstips för att må bra av Lena Oetterli och Else-Marie Lundin
Den inre kretsen av Mari Jungstedt

Den döende dandyn av Mari Jungstedt
Svart stig av Åsa Larsson
Viska mitt namn av Ronlyn Domingue
Den tionde kretsen av Jodi Picoult
Ligg hos mig av Joanna Brisco
Sista jouren av Karin Wahlberg
Domarens brev av John Grisham
En tillräckligt vacker dag för att dö av Jeanette Lindblad

Vid horisontens rand av Sidney Sheldon
Till mina döttrar av Barbara Delinsky
Se dig inte om av Karin Fossum
Angelas dotter av Kristin Hannah
Partners av John Grisham

Marley och jag av John Grogan
Gåtornas palats av Dan Brown
(16 böcker)

Maj 2008
Att leva av Yu Hua
Skymningens nådatid av Vibeke Olsson
Ett nytt land utanför mitt fönster av Thedor Kallifatides
Pyramids av Terry Pratchett
Murkronan av Vibeke Olsson

Ett år av magisk tänkande av Joan Didion
(6 böcker)

Juni 2008
Statsrådet och döden och Bo Baldersson
Shopgirl av Steve Martin
Feng shui för svenska hem av Agneta Nyholm Winqvist
(3 böcker)

Juli 2008
I denna ljuva sommartid av Mari Jungstedt
Samvetets röst av Helen Fielding
Den röda damcykeln av Mats Ahlstedt
(2 böcker)

Augusti 2008
Isbarnet av Elizabeth McGregor
Brudskeppet av Jojo Moyes
Mossvikenfruar - chansen av Emma Hamberg
Systrarna på Liseberg av Emily E. Nonnen
(4 böcker)

September 2008
Vägen av Cormac McCarthy
Älskade du av Barbara Voors
(2 böcker)

Oktober 2008
Broder Odd av Dean R Koontz
Gossip Girl - Allt och lite till av Cecily von Ziegesar
Gossip Girl- för det är jag värd av Cecily von Ziegesar
Babysug av Sinéad Moriarty
Våga flyga av Lisa Jewell
Hjärtslag av Jens Christian Grondahl
Hästen och hans pojke av C.S.Lewis
(7 böcker)

November 2008
När du läser detta av Giles Blunt
Parvanas vandring av Deborah Ellis

Vila på gröna ängar av Anne B. Ragde
(3 böcker)

December 2008
Blonde av Joyes Carol Oates
Breven inifrån av John Marsden
Nattfåk av Johan Theorin
Människohamn av John Ajvide Lindqvist
En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna
Sent i november av Tove Jansson
De vackraste julsagorna av Elsa Olenius
När tomten föll ner från himlen av Cornelia Funke

En fuskmammas bekännelser av Hillevi Wahl
(9 böcker)

Totalt: 80 böcker

Sista jouren av Karin Wahlberg

En vanlig deckare -varken mer eller mindre. Den skulle få betyget 3 av mig på en femgradig skala. Läsvärd och ger en avkoppling från vardagen. Kul Att läsa en deckare i sjukhusmiljö!

Omslagsbild: ISBN 9789176438039, Sista Jouren : Kriminalroman

Ligg hos mig av Joanna Briscoe

På bokens framsida står det:
"Varning: Detta är ingen bok man lägger ifrån sig efteråt. Den kryper in under skinnet."
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Det är en bok som från att handlat om ett kärleksfullt par utvecklade sig till en obehaglig och mörk thriller. Jag hade glömt vad som stod på baksidan av boken och när jag ska läsa en bok så läser jag aldrig baksidan just innan (så att jag inte får veta för mycket!!!). Så jag väntade mig inte att boken skulle utvecklas som den gjorde. Det kanske gjorde boken ännu bättre!


Den tionde kretsen av Jodi Picoult

Jag brister ut i ett spontant: Detta är en jättebra bok. Den är så spännande och faktiskt lite deckarlik. Jag sträckläste den på en kväll, kunde inte sluta! Ett kul inslag var att boken hade små seriestrippar som ett komplement till handlingen. Det jag också tycker om med boken är att bokens huvudkaraktärer visar sig vara så mångfacetterade.

Vi får följa en 14-årig tjej, vars pojkvän gjort slut. Hon går på en fest för att få tillbaka honom och kvällen slutar med att pappan hittar dottern hopkrupen och skakande i badrummet. Hon berättar att hon blivit våldtagen. Omständigheterna kring våldtäkten är dock inte helt klara och det

hela är mycket mer komplicerat än det verkar.
Viska mitt namn av Ronlyn Domingue


Jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om boken. Å ena sidan så irriteras jag över att att Raziela hemsöker det unnga paret i boken, å andra sidan kan jag tycka att boken är vackert skriven. Å ena sidan var boken lite seg, å andra sidan kanske det var jag som inte riktigt var på humör när jag läste boken. Så jag ver faktiskt inte om jag ska rekommendera den eller inte.

Boken handlar om Raziela Nolan som valt att stanna efter sin död i denna värld. Hon hemsöker ett ungt par sedan de köpt ett bokskåp som tillhört hennes stora kärlek. och försöker ta reda på vad som hände hennes stora kärlek efter att hon dött för 70 år sedan.


Svart stig av Åsa Larsson

Jag fortsätter läsa ytterligare en kriminalroman. Inget annat lockar mig att läsa just nu! Svart stig var ett utmärkt val. Jag tycker om inslaget av det övernaturliga. Jag tycker även om det faktum att det egentligen inte är mordhistorien som är det intressanta utan människorna. Måste tillägga att jag ser fram emot nästa bok av Åsa!!!

Huvudpersoner är juristen Rebecka och poliserna Anna-Maria och Sven-Erik. Rebecka har haft ett sammanbrott och efter att ha tilbringat en tid på psyket flyttar hon till Kiruna där hon begraver sig i arbete. En man hittar ett kvinnolik i en av arkarna (hus man sitter och pimplar i) på Torne Träsk. Vem är hon? Varför har hon blivit mördad?


Den döende dandyn av Mari Jungstedt

Just nu är jag helt inne på deckare! Jag behöver det där lättlästa, spännande som deckare ger. Jag har inte ork att sätta mig in i någon svår, komplicerad bok. Mari Jungstedts böcker ger mig precis vad jag letar efter. Bra lättläst underhållning! Dessutom i den Gotländska miljön som jag älskar och som ger mig ett lugn.

En vintermorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad och upphängd i en port i Visby ringmur. Sedan sker ett inbrott på Waldemarsudde där tjuven stjäl Dardels berömda målning Den döende dandyn. Vad är den gemensamma nämnaren?Den inre kretsen av Mari Jungstedt

Jag gillar verkligen att läsa dessa kriminalromaner som utspelar sig på Gotland. Speciellt en dag som denna när snön vräker ner så är det skönt att gå in i en bok som handlar om ett somrigt Gotland. Även om det är otäcka inslag så njuter jag av att läsa boken.

Den här gången har en häst dödats och halshuggits. Hästens huvud är borta. Sedan försvinner en ung arkeologistuderande kvinna. Hon påträfas sedan mördad och de skador hon har tyder på rituella inslag.


200 expresstips för att må bra av Lena Oetterli och Else-Marie Lundin

Det finns en mängd hur-ska-jag-göra-för-att-må-bra-böcker i handeln idag och visst är det så att behovet är större än någonsin. Man kan ju undra varför det har blivit så här och teorierna är lika många som experter som försöker hitta förklaringar. Egentligen så tycker jag inte att det är så konstigt. Jakten på pengar och det eviga konsumerandet - vem blir lycklig av det? Vi har tappat fokuset för vad som är viktigt. Se där, nu kommer jag med min egna teori. Kan inte låta bli!

Boken "200 expresstips för att må bra " innehåller i alla fall en hel del roliga tips. "Städa dig vacker!" Visst låter det bra! Under den rubriken så finns några städtips. "Våga rensa i garderoben!" är också ett tips som jag har försökt att ta åt mig av! "Fokusera på det du har (i stället för allt du inte har)" är faktiskt ett bra tips! Inte nytt... men bra! Man kan behöva påminnas om det om och om igen! Det är lätt att stirra sig blind på det man inte har! Även "Vill du bli glad, gläd en annan" är ett utmärkt tips! "Lär dig att se det humoristiska även i irriterande situationer" är något som jag skulle behöva träna lite på! Så läs boken och bli lite gladare och lite mer avslappnad!! I alla fall blev jag det!


RSS 2.0