Murkronan av Vibeke Olsson

Vibeke Olssons berättelser fångar mig verkligen!!! Murkronan är en fristående fortsättning på Skymningens nådatid. Huvudpersonerna är här det unga paret Justina och Paulus, som är gifta och lever i romarriket. Så får de veta att Justina inte kan få barn.  I Murkronan varvas Justinas berättelse med Paulus berättelse. Vibeke Olssons beskriver miljön och vardagslivet detaljerat och trovärdigt. Man förstår att hon vet mycket om romartiden.

Vibeke Olssons berättar så vilsamt. Man känner sig så lugn och harmonisk när man läser hennes bok. En bok att läsa och njuta av!


Pyramids av Terry Pratchett

Terry Pratchetts böcker har en sådan härlig humor. Just Pyramids är en favorit. Humorn är så härlig! T ex att Teppics far, som är farao, vet att det är han som gör att solen går upp, men han inte vet hur han gör eller när de krångliga släktskapen kommer på tal. Teppic säger att hans moster/faster är hans moster/faster och då säger prästen att hon även är hans farbror/morbror, kusin och far och så blir det lite allmänt förvirrat prat.

Ett litet citat från boken: "It's not generally realized that camels have a natural aptitude for advanced mathematics, partically where they involve ballistics." Det är så härligt att läsa om en kamel, som Teppic använder, som är den störste matematikern i världen. Hans matematiska uträkningar... oj oj!

Det är så svårt att beskriva hans böcker eller att förklara humorn. Det gör sig bäst när man läser och jag tycker definitivt att man ska pröva läsa någon av hans böcker!


Ett nytt land utanför mitt fönster av Thedor Kallifatides

Den här boken tyckte jag om. Jag fascineras av skillnaderna mellan det svenska språket och det grekiska språket. T ex att i svenskan vet man inte om hösten är en han eller hon, medan det i grekiskan går och skillnaden mellan grekisk kärlek och svensk kärlek. Jag läser också intresserat om hur han beskriver att mötet med det nya landet är som en förälskelse, en förälskelse som visserligen förändras med åren men som inte helt försvinner så länge som man finner nya detaljer att förälska sig i. När han skriver om att man blir som en främling både i sitt nya land och sitt gamla funderar jag om det inte är lite så även när det gäller flytt inom Sverige, t ex en Norrlänning som flyttar till Stockholm eller en Skåning som flyttar till Dalarna. Det är ju vissa saker som är annorlunda i de olika delarna av Sverige och som man påverkas av och som förändrar en som person. Man är inte Norrlänning längre fast inte heller Stockholmare och man är inte längre riktigt en Skåning, men ej heller en Dalmas. Lite sorgligt är det, fast samtidigt ger det ju nya spännande dimensioner. Till sist vill jag bara säga att Kallifatides skriver så härligt!!! Det är underbart att läsa!!!


Skymningens nådatid av Vibeke Olsson

Vibeke Olsson är en duktig författare. Först när jag började läsa så och upptäckte att det handlade om krig så trodde jag att jag skulle lägga ifrån mig boken. Jag brukar undvika böcker om krig, det är så jobbigt. Men hon fick mig fast. Skymningens nådatid handlar om en lägerprefekt 178 e.Kr., vars fru begått självmord. Han ser tillbaka på sitt liv och försöker räkna ut varför det blev som det blev. Jag ville läsa allt mer om denne man som förlorat sin fru. Hon beskriver honom så mänskligt. En man som gör både rätt och fel. Dessutom gillar jag hur Vibeke skriver.  Jag kan verkligen rekommendera denna bok!!!


Enkät

På Theresans blogg finner jag denna bokenkät som jag ju såklart bara måste delta i! Häng med du också!!!

1. Vilken bok läste du senast?

Att leva av Yu Hua

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Vet inte riktigt. Kanske någon av de två böcker som vi ska diskutera nästa helg.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Vet inte... men det är nog ganska lika skulle jag tro... kanske lite fler kvinnliga.. 


4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?

Ibland. Gör det av olika skäl. Ibland om boken inte är så bra som jag hade tänkt mig så gör jag det för att se om jag ids läsa klart den. Ibland när boken är superbra så gör jag det för att se hur länge det är kvar tills jag tvingas lämna just den bokvärlden!


5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Ibland är det utsidan som styr och ibland är det andras bokbloggar. 


6. När blir en bok för lång?

Aldrig!


7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Läser nog helst på svenska, men det går bra på engelska också


8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Marley och jag av John Groban

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Ja. När jag kommit halvägs in i boken kan det hända att jag ger upp, om den verkligen inte intresserar mig alls. Men det händer inte alltid.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Det är blandad kompott i mina bokhyllor... allt från lärarlitteratur... till deckare... till boigrafier... til barnböcker... hmmm... det är nog bara Manga-böcker som inte finns i mina bokhyllor 


Att leva av Yu Hua

Vilken sorglig bok, fast man trots alla olyckor så blir man inte deprimerad av att läsa boken!!!  Boken handlar om en man som går omkring på landsbygden i Kina. Han möter en gammal man, Fungi, som berättar om sitt liv. Fungis liv går genom Kinas nutidshistoria och är mycket fängslande. Boken är skriven enkelt och humoristiskt. Att leva är en riktigt bra bok!


RSS 2.0