Mannen under trappan av Marie Hermansson

Mannen under trappan av Marie Hermansson är en otäck, otäck bok. En liten "hustomte" blir förargad och man kan inte förstå att mannen inte förstår bättre än att förarga honom. Nog för att hustomtar inte finns, men i alla fall. Mannen under trappan är en spännande skräckhistoria, men tyvärr så blir jag alltför irriterad på mannen för att jag ska uppskatta boken helt.

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Det här var en riktigt, riktigt bra bok den handlar om flickan som är porträtterad i Flicka med turban, gjord av Vermeer. Den är så bra att man kunde tro att författaren hittat en dagbok. Den känns så autestisk. Den var helt enkelt underbar! Jag fann att jag flera gånger när jag läste stängde boken och tittade på omslagsbilden. Kunde inte låta bli. Det är en fantastisk målning. Var sedan tvungen att leta på internet efter fler målningar som Vermeer gjort och njuta. Han var inte någon okänd konstnär för mig. Jag har länge tyckt om hans tavla Flicka med turban och även andra tavlor. Men efter att ha läst boken ser jag på dem på ett annat sätt.

Gå på vatten av Christina Wahldén

"Gå på vatten" är en okej kriminalroman, inte mer. Men den tar upp ett intressant ämne, nämligen hotbilden mot våra ministrar. Hoten mot våra ministrar som görs av psykiskt sjuka som borde vara inlagda. Psykiskt sjuka som antingen själva har försökt bli inlagda eller har anhöriga som försökt. Det finns så många psykist sjuka som borde ha fått vård som inte ha fått det. Man bli mörkrädd av att tänka på det. Man tycker ju att Sverige, som är ett sånt bra land, borde kunna ta hand om de som behöver tas om hand om. Och det är ju inte bara våra ministrar som blir hotade!!!

"Gå på vatten" handlar om Sofia som hör röster som säger åt henne att döda socialministern. Hennes mamma försöker få henne inlagd utan resultat. Så läser Sofia att socialministern ska ta finlandsförjan till ett toppmöte i Helsingfors...

Häxa av Celia Rees

Boken handlar om den 15-åriga Mary som blir skickad till Amerika av sin mamma efter att hennes mormor blivit avrättad som häxa. Mary har inte träffat sin mamma förrut och tyvärr så får hon ingen chans att lära känna sin mamma eftersom det är bråttom iväg. Men i Amerika är man inte mindre fördomsfull.

Jag tror att jag skulle ha älskat denna bok som tonåring. Även som vuxen tyckte jag om att läsa den, men jag tror att jag skulle ha uppskattat den ännu mer när jag gick på högstadiet. Boken fick mig att tänka på alla de kvnnor som blivit avrättade för att de utpekats som häxor. Hur kunde man göra så? Det är farligt med rädsla, fördumsfullhet och okunskap. Det kan man ju märka även i dagens samhälle.

läsa högt

Varför ska det vara så svårt att läsa högt när en vuxen lyssnar? När barn lyssar går det bra att läsa högt, men när en vuxen lyssnar så blir plötsligt tungan för stor i munnen och man snubblar över de enklaste orden och läser fel. Plötsligt är man i första klass igen och ska läsa högt för sina klasskamrater. Trots att man har tränat hemma så att läsläxan är som ett rnnnande vatten så läser man fel. Men man läste i alla fall inte så knaggligt som killen som satt i hörnet. Oj, vad man led med honom när han skulle läsa högt. Det var en pina varje gång. Jag hade gärna läst istället för honom, fast jag inte tyckte det var någon höjdare att läsa högt!!!! Det är en av anledningarna till att jag aldrig låter eleverna läsa sin läsläxa högt för klassen, annat är när det är frivilligt. Det kommer en önskan från eleverna.

Barnböcker

Om jag skulle skriva in alla barnböcker som jag läser högt för sin dotter så skulle det bli MÅNGA inlägg här. Vår dotter älskar att höra på högläsning och "läsa" själv. Sådan mor, sådan dotter? Hon kan sitta länge för sig själv och läsa böcker. Det är så härligt att se henne. Hur gammal hon är? 1½ år. Favoritbok är nog Djuren på bondgården eller boken Min bondgård. Fast i och för sig så har hon börjat tycka väldigt mycket om bildordböcker nu.

Läsveckor

Vissa veckor hinner man läsa hur mycket som helst och andra veckor inget. Kan ibland längta ihjäl mig, (nåja inte riktigt men ni förstår säkert hur jag menar) efter att få en stund att läsa, men det är så fullt upp hela tiden att det inte finns ens 5 minuter över. Andra dagar när jag har tid så finns det ingen bok som faller mig i smaken. Denna vecka har varit en riktig läsvecka. Har hittat många böcker som jag vill läsa och har läst mycket. Känns så härligt att ha haft möjlighet att läsa så mycket. Känns som om man har fått mer energi av det. Känner mig gladare. Längtar tills julledigheten och hoppas att jag då ska ha många möjligheter att läsa och många böcker som jag lockas att läsa. Innan dess så hinner jag nog inte läsa så många böcker. Någon bok ska jag väl hinna med, men några stora mängder blir det nog tyvärr inte!

RSS 2.0