Vad jag älskade av Siri Hustvedt

Vad jag älskade av Siri Hustvedt är en bok som handlar om konsthistorikern Leo, hans vän Bill och deras familjer.  Den handlar om hur familjernas liv går sönder och hur deras liv sedan fortsätter. Men den handlar också om två mäns vänskap. Boken kan vara ganska rå tidvis, bland annat i sina skildringar av konst verk. Jag kunde inte låta bli att faschineras av dessa konstverk, även om vissa gjorde mig lite lätt ilamående. Kände det som om jag verkligen såg dem istället för att bara läsa om dem. Boken handlar också till stor del om Bills son Mark. Frågan som cirklar i mitt huvud efter att ha läst den är: Vad är det som gör att vi blir som vi bli?


Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Jag vågade inte ha några förhoppningar om denna bok. Det brukar aldrig sluta bra när flera rekommenderar samma bok och säger att den är sååååå bra. Jag kastar mig då över boken och tänker att NU ska jag få läsa en riktigt bra bok. Det slutar med att jag brukar bli besviken. Så jag började läsa denna bok utan några förhoppningar om att den skulle vara bra. Ganska snart var jag fast. Kunde inte låta bli att läsa lite till och lite till. Stannade uppe rätt länge inatt för jag kunde inte sluta. Inte ens vetenskapen om att jag skulle ha ont i huvudet av trötthet nästa dag kunde stoppa mig. Visst kan man förutse vad som kommer att hända, men det gör inte så mycket. Boken är lättläst och jag roas av personerna, fast de är trasiga. Brukar ha lite svårt att läsa om så trasiga personer, det blir så för dystert och jobbigt men det blir det inte i denna bok . Jag älskar också att läsa om hur Camille målar. Det faschinerar mig.


Två hus vid slutet av en väg av Conny Palmkvist

Två hus vid slutet av en väg av Conny Palmkvist handlar om Gustav som blir misshandlad av sin galne far. Han lär sig av gamle Arnold med stora huvudet att fantisera sig bort under misshandeln. Han blir till en öring som simmar i Svartån. Gustavs mamma är besatt av statistik. Kanske är det ett sätt att stå ut med Gustavs far.

Det tar ett litet tag att komma in i boken, men sedan är man fast. Den är skriven på ett knappt sätt och utan krusiduller, men det sägs mycket bakom orden. Ibland är historien magisk och iblands är den plågsamt vardagsnära. Måste ge ett exempel ur boken: "En far är bra att ha" säger Gustav. När hans vän Mathilda undrar vad det är som är bra med en pappa som slår och förtrycker så svarar Gustav: "På något sätt måste det finnas någonting bra i det jag har".


RSS 2.0