Generalsekreteraren av Mark Fredel

Boken handlar om Alex som ska praktisera på Världsbanken och börjar några veckor på UD. Av en slump får han ett dokument som har varit topphemligt under 40 år. Dokumentet tycks visa på att regeringen visste att Dag Hammarskölds plan skulle skjutas ner. Plötsligt är Alex jagad. I berättelsen är kapitel från Dag Hammaskölds tid instoppade.

Det var en spännande bok och halva boken läste jag rätt snabbt. Men plötsligt hände det något och den resterande halvan tog över en vecka att läsa klart. Jag tror att det var att boken blev mer som en actionfilm och en aning orealistisk och överdriven. Dåtidsberättelserna som i början faschinerat mig tappade också greppet om mig och flera gånger fick jag läsa om de kapitlen eftersom jag insåg att jag inte hade en aning om vad jag just läst.

Därmed inte sagt att det inte är en bra bok. Jag tror att det finns de som kommer att tycka att det är en riktigt bra bok. Allra helst de som gillar politik och actionfilm!


Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King

Sträckläste denna bok och var lite rädd för hur den skulle sluta. Boken handlar om en nio-årig flicka som går vilse i skogen. Man är fast från det inledande"Världen hade tänder och den kunde bitas precis när den ville. Det upptäckte Trisha McFarland när hon var nio år.". Det var länge sedan jag läste en King-bok, men nu när jag läste den här kommer jag ihåg varför jag läste King-böckerna. De är spännande och King är väldigt bra på att beskriva personer. Denna bok är ingen skräckbok, men att gå vilse i en skog ÄR läskigt och man kan få för sig att man ser saker som inte finns. Det är en enkel och bra bok.


Fört över böcker

Jag har nu fört över tankar kring böcker från min andra tilfälliga blogg. Vill ha alla samlade på ett ställe. Har skrivit när jag läst dem i rubriken eftersom jag inte hittar någon möjlighet att ändra datum i blogg.se. Hoppas inte det här skapar en massa förvirring nu!

Grevgatan 22 av Jenny Leeb (läst 28 november 2007)

När jag läste boken påmindes jag om en tråd på Familjeliv som jag läste. Där var det en tjej som hade haft sex med en kille från hennes jobb. Det är det som bokens ena huvudperson också är med om. Fast bokens huvudperson strular till det så mycket mer. Bokens andra huvudperson är syster till den första huvudpersonen och är gift och har barn. Tyvärr är äktenskapet inte så bra. Boken gav en liten stund underhållning och var lättläst, men mer var det inte. Gillar man en bok som är förutsägbar, handlar om stureplan, att författaren skriver om snygga jeans från Acne osv och tycker att det inte är så viktigt med hur en bok är skriven så är detta säkert en bok som man gillar. Tycker man sånt är jobbigt så ska man undvika denna bok.

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson (läst 21 november 2007)

Jag gillar verkligen Millenium-böckerna. Det är bra spänning! Man får verkligen en verklighetsflykt för ett tag och det är svårt att lägga ifrån sig boken de gånger man måste. När jag läser boken så slås jag av att jag verkligen tycker om Lisbeth Salander. Trots eller rättare sagt tack vare att hon är som hon är! Så tyckte jag att det var så kul att Paolo Roberto var med i boken och gjorde en insats.

Det är mer än en gång som jag har tänkt att det är verkligen tur att man är en "all-ätare" när det gäller böcker. Man får så många olika sorters läsupplevelser då!

Inga fler lögner av M. J. Hyland (läst 21 november 2007)

Det var en sådan där bok som jag fastnade i direkt. Det handlar om en pojke, som är ensam. Han förlorar sin enda vän när han gör ett misslyckat försök till ett rekordförsök. Han blir dock allt mer övertygad om att han är speciell. Han tror att han är en "mänsklig lögndetektor" och skriver till Guiness rekordbok om sin bedrift. Pojken och hans mamma och pappa bor hos farmor som blir allt mer missnöjd med att pappan bara studerar och inte skaffar sig något jobb. Det är en ganska mörk berättelse med lite galghumor här och där.

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Froer (läst 14 november 2007)

Det här är en härligt annorlunda bok där texten blandas med bilder och foton, som är knutna till berättelsen. Ibland står det bara en mening på sidorna och ibland har huvudpersonen gjort markeringar i texten. Det låter kanske konstigt, men jag tyckte det var uppfriskande.

Boken handlar om Oskar, som är 9 år och överintelligent pojke. Hans pappa dog den 11:e september 2001 i World Trade Center tornen. Oskar har gömt fem meddelande på telefonsvararen som hans pappa lämnat dagen han dog. Detta för att skydda mamman. En dag hittar Oskar ett kuvert med en nyckel i, som det står "Black" på. Oskar tror att det är en gåta från hans döde far och beger sig ut på jakt efter alla med namnet Black i New York. Detta varvas med berättelsen om farfar som lämnade farmoderns innan sonen var född.

Det jag också fastnade för var Oskars säregna tankar. Jag tyckte t ex om tanken på ambulanserna skulle ha en apparat som kände igen alla som man kände, så att ambulansen kunde blinka ett meddelande till dem man känner som varierade pga hur allvarligt det var, ex OROA DIG INTE!

Jag rekommenderar denna bok varmt!

Hålla andan Av Terry McMillan (läst 12 novermber 2007)

Den här boken gjorde mig varken imponerad eller fängslade mig. Jag hade i och för sig inte väntat mig att jag skulle bli imponerad, men jag hade trott att jag skulle få lite verklighetsflykt. I stället blev jag bara less på dessa kvinnor som bara träffade katastrofala män. Det var lite för mycket bara. Jag undrar om filmen är bättre...

Våga vara - en handbok för att visa barn vägen till bättre självkänsla av Jana Söderberg (läst 20 oktober 2007)

Boken handlar om hur man kan hjälpa barn att få bättre självkänsla. Boken handlar också om att Våga vara förälder. Att sätta gränser och lösa konflikter. Det finns tips och råd både hur du ska handskas med olika situationer när det gäller barn, men också hur du ska handskas med dig själv. I slutet av boken fins ett par övningar som man kan göra med barn. Boken är lättläst och riktar sig till föräldrar men även pedagoger. Jag fick en liten tankeställare efter att ha läst boken om hur jag gör när jag lämnar min dotter på dagis, de få gånger hon gråter.


En överlevandes minnen av Doris Lessing (läst 20 oktober 2007)

Boken handlar om en kvinna som lever i en tid då civilisation förfaller. Hon och en del andra i staden lever kvar. Man är rädd för ungdomsgäng, som drar omkring och plundrar. Helt plötsligt får hon ta hand om en flicka, som hon inte vet vem hon är. Dessutom så upptäcker kvinnan en annan verklighet bakom en vägg i sin lägenhet. Där går hon genom rum efter rum och får se scener ur det förgågna. Det är en bok som man får många tankar av. Vad händer om vårt samhällssystem krashar? Vad händer om vi inte tar ansvar för våra barn och ungdomar? Hur skulle jag fungera om jag fanns i den tiden som boken handlar om? Vad är det som gör att vissa mammor blir dåliga mammor?

Jag tyckte det här var en fantastisk bok och jag kan förstå att hon har fått Nobel-priset! Hon berör verkligen med sin bok och får en att tänka!


Bokcirkeln av Elizabeth Noble (läst 19 oktober 2007)

Det är en okej bok. Ett litet tidsfördriv. Det är lite chick-lit över den här. Gillar man inte sådana böcker, så ska man inte läsa den här. Det är ingen bok som jag kommer att rekommendera till mina vänner, men det är inte heller någon bok som jag ångar att jag läst.


Kungens komediant av Agneta Pleijel (läst 15 oktober 2007)

Kungens komediant handlar om Lars Hjortberg som levde på Gustav III tid och som kallas för Sveriges största skådespelare.

Författaren Agneta Pleijel lyckas locka fram känslan för tiden. Man får inblick i maktspel och intriger. Hon berättar om teatern och skådespeleriet. Den är saklig och visar att författaren gjort stor eferforskning. Vissa saker är tänkvärda och andra vackert skrivna. MEN... boken fångade fångade inte mig riktigt. Det kan ha varit för att den bara skrivs ur Hjortbergs perspektiv. Jag vill veta vad de andra personerna tänker och tycker. Det är ingen dålig bok, men jag tycker inte att den bästa hon skrivit!

Generalsekreteraren av Mark Fredel

Boken handlar om Alex som ska praktisera på Världsbanken och börjar några veckor på UD. Av en slump får han ett dokument som har varit topphemligt under 40 år. Dokumentet tycks visa på att regeringen visste att Dag Hammarskölds plan skulle skjutas ner. Plötsligt är Alex jagad. I berättelsen är kapitel från Dag Hammaskölds tid instoppade.

Det var en spännande bok och halva boken läste jag rätt snabbt. Men plötsligt hände det något och den resterande halvan tog över en vecka att läsa klart. Jag tror att det var att boken blev mer som en actionfilm och en aning orealistisk och överdriven. Dåtidsberättelserna som i början faschinerat mig tappade också greppet om mig och flera gånger fick jag läsa om de kapitlen eftersom jag insåg att jag inte hade en aning om vad jag just läst.

Därmed inte sagt att det inte är en bra bok. Jag tror att det finns de som kommer att tycka att det är en riktigt bra bok. Allra helst de som gillar politik och actionfilm!

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson

Nu har jag läst ut den tredje boken i Millenium-triologin. Jag kan säga att jag inte är det minsta besviken. Däremot är jag faktiskt lite ledsen att serien nu är slut. Läste nästan boken i ett sträck. Var bara tvungen att göra ett uppehåll för att sova och ett för att äta. Inte ens jag läser 700 sidor i en handvändning! ;) Som jag har sagt förrut, jag gillar verkligen karaktärerna och då främst Lisbeth Salander.


Berättat om natten av Niklas Rådström

Den här boken har legat länge och väntat på att bli läst. Berättat om natten är en bok med tolv historier om spöken och liknande. Sådana där historier som jag tycker om. Både lite läskiga, men ändå ganska snälla. Han skriver med en enkel stil och boken är väldigt lättläst. Jag gillade verkligen berättelsen om Eiffeltornet, där huvudpersonen drömt att Eiffeltornet inte fanns bara för att vakna upp och märka att det verkligen inte finns. En annan som stod ut var Svarten, som handlade om en drunknad och ett par träskor. 


Jag är en sån som bara vill ligga med dig av fredrik Lindström

Jag måste säga att jag blev glatt överraskad, verkligen glatt överraskad. Jag tyckte om dikterna. Jag gillade humorn i dem. Jag gillar betraktelserna. Det är dikter som man verkligen kan känna igen sig i! Sedan tycker jag att de foton som finns gör boken ännu bättre.


En kvinna att älska av Theodor Kallifatides

Boken väckte inget läsbegär hos mig. Kanske var det för att jag bara fick några snabba ögonblicksbilder av Olga, som boken egentligen handlade om. Den handlade mer om Theodor än om Olga. Visst är det som sägs om Olga fint och visst har han härliga filosofiska funderingar, men jag hade velat läsa mer om Olga!


ABC av Ida Jessen

En sorglig och mycket obehaglig historia om en kärleksaffär som slutar allt annat än bra. En man möter en kvinna som är ensamstående. Hon blir gravid och han är lycklig. Fast lyckan försvinner allt mer. Kvinnan utövar en psykologisk misshandel och han säger inte emot (annat än i sitt huvud). Det blir allt värre. Det blir ett maktspel som man ryser av. Ett spel mellan kvinna och man där barnen blir offer. Det är en trovärdig historia, som lämnar kvar ett obehag. Jag kommer helt säkert att fundera vidare på denna bok ett tag!


Mintgrodornas återkomst av Karin Brunk Holmqvist

Det är något speciellt med kåserier. Jag tycker det är så mysigt och roligt att läsa dem. Man blir på bra humör och känner ofta igen sig... eller någon av de närmaste vännerna/släkten. I mammas Allers-tidningar brukar jag läsa kåserierna nästan först av allt. Jag tycker de är mest intressanta. Den här boken inehåller en hel hög med kåserier. Jag skrattade för mig själv flera gånger. Marknadsmaskiner som man köper och som inte fungerar, barns nyfikna frågor och om att trycka på fel knapp är några av de saker hon behandlar i sina kåserier. Även om vi tillhör olika generationer författaren och jag - så visst känner jag igen mig. De är varma vardagsskildringar, som tillsammans ger en genuint trevlig bok!!!


Bokfemman v.48

Veckans tema för Bokfemman är fantasy. Nämn dina 5 favoriter. Fantasy är en kulturell genre som använder magi och andra övernaturliga företeelser som en viktig del av handlingen eller temat. Fantasy skiljer sig från de två närbesläktade genrerna science fiction och skräck främst genom känslan och temat. Det finns dock stora gråzoner mellan dessa tre genrer som tillsammans med magisk realism och folklore brukar klassas som fantastisk litteratur. (Wikipedia)

  • Sagan om Belgarion-böckerna av David Eddings Länge sedan jag läste dem, men jag när jag läste dem så tyckte jag att de var jättespännande!
  • Narnia-serien av C.S:Lewis Jag verkligen ÄLSKADE serien som barn och så fort jag tänker på de böckerna blir jag varm inombords. Det är fantastiska böcker!)
  • Skivvärlden-böckerna av Terry Pratchett Så roliga!!! Min favoritfigur är Döden!
  • Trollkarlen från ö-världen av Ursula LeGuin
  • Den fjortonde bruden av Meredith Ann Pierce Jag läste denna bok flera gånger i den tidiga tonåren. Jag faschinerades av den. Den står fortfarande i bokhyllan.

Mest fantasy-serier som jag brukade läsa förr. Jag får ta och återuppväcka intresset för fantasy!


Den gången med hunden av Pia Juul

Den gången med hunden är en bok full av noveller. Noveller som är sorgliga och ganska så hemska, alla med en viss knorr på slutet. Det är noveller som man vill fundera mer på. Man vill fundera på hur de fortsätter, för författaren ger oss bara ett snabbt ögonkast in i människornas liv och lämnar människorna just när något oväntat skett eller när man plötsligt fått veta något som man inte anat i början av berättelsen. Jag rekommenderar verkligen den här boken varmt!


Schamanen av Giles Blunt

"Ett knott är kanske bara fem millimeter långt, men på nära håll liknar den en attackhellikopter" var en sån bra liknelse för mig som verkligen har varit med om knottens hemskheter! Den meningen fångade mig direkt och knotten finns där i bakgrunden genom hela boken.  Förutom miljöskildringarna så gillar jag hans beskrivning av karaktärerna i boken. Jag tycker de är trovärdiga och nyanserade. 

Schamanen handlar om polismannen Cardinal och hans kollega Delorme. Detta är tredje boken om dem. Den här gången har de två fall att lösa: varför en ung kvinna har blivit skjuten (och lyckligtvis överlevt, men tappat minnet) och vem som mördat och stympat en medlem ur ett mc-gäng.


RSS 2.0