Herakles av Theodor Kallifatides
Det är synd när man tar sig tid att läsa en bok fast man borde ägna sig åt annat och så är boken inte speciellt bra. Språket är bitvis för rått och Herakles är så osympatisk och gör sådana hemska saker. Så den här boken kunde jag gärna ha låtit bli att läsa egentligen.
Det kommer bättre tider
Denna vecka har jag bara läst lärarböcker. Allt ifrån lärarhandledningar till "Få en bra grupp"-böcker. Jag hinner inte läsa något annat. Det är knappt jag orkar med att läsa ens dessa, för jag är så trött efter eleverna har slutat. Jag skulle kunna somna stående om jag fick chansen. Det är tur att man vet att det kommer bättre tider.
Någon vid din sida av Nicholas Sparks
Det är både kärlekshistoria och en thriller. Jag vill inte avslöja handlingen för mycket men det handlar om Julie, vars man dog i en hjärntumör för fyra år sedan. Julie lever med sin hund, en Grand Danois. Hon har en god vän som heter Mike, som hon anar gillar henne, och så träffar hon en man, Richard, som hon börjar dejta. Men hon kan inte ana vilka problem hon kommer att få.
Boken var lättsmält och lättläst! Jag fastnade för den direkt och hade stora svårigheter att lägga ifrån mig den när det var dags att äta middag, vilket min man retsamt påpekade.
Bokfemman vecka 33
*Malin*s bokfemma får en att tänka till!
Veckans tema för Bokfemman är brittisk och amerikansk litteratur. Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare.
- Torey Hayden Jag älskar alla böckerna som hon skrivit om barn som hon hjälpt. De är så intressanta!
- Terry Pratchett Han skriver så roliga böcker. Jag blir alldeles skrattig innuti när jag tänker på dom.
- Sue Monk Kidd Min nya favoritförfattare. Har läst två böcker av henne och tyckte verkligen om dem.
- Khaled Hosseini Flyga drake är nog den bästa bok jag läst. Så denna föfattare måste absolut vara med på min lista.
- Alexander McCall Smith Älskade de två böcker som jag läst med honom. Hmm.... dags att läsa en ny bok av honom tror jag!
Det var tortyr att bara välja fem stycken. Det är ju så stort. Jag menar det hade varit svårt nog om man begränsat det till amerikansk vuxenlitteratur eller brittisk vuxenlitteratur. Jag hoppade över barnböcker och klassiska författare. Då kunde jag enas med mig själv om en lista.
Vilken är din topp 5 av brittiska och amerikanska författare?
Svinalängorna av Susanna Alakoski
Det är en tragisk bok om att växa upp i ett hem med föräldrar som har problem med spriten. Stunder där pappan slår mamman, när de båda är fulla, och som inte kan ta hand om sina barn varvat med stunder då allt är helt okej förutom att de är fattiga. Jag tänkte hela tiden medan jag läste den: Vilken tur att att jag inte haft det så här. Vilken tur att jag inte utsätter min dotter för det här! För det är så jag ser det. Det är ödes slump vilka föräldrar vi får. Jag skulle aldrig utsätta min dotter för något sådant, men det finns dom som gör det. Jag tror verkligen att de älskar sina barn, men det hjälper inte dom att hålla sig ifrån spriten, drogerna eller vad det nu är. Det är så tragiskt, så tragiskt! Boken känns så trovärdig att man undrar om det är självupplevt eller bara bra inlevelseförmåga.
Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom
Det här är en underbar bok med många tänkvärda ord. Det är en mild bok, skriven med kärlek och värme, och som handlar om det som är viktigt i livet. Boken är uppbyggd av samtal mellan Professor Morris, som är döende i ALS, och hans gamla elev. Det är underbara samtal, som lockar både till skratt och eftertänksamhet.
Citat ur boken: "Gör sådant som kommer från hjärtat. Gör du det blir du inte missnöjd och inte avundsjuk, då längtar du inte efter någon annas ägodelar. Tvärtom, du blir överväldigad av vad du får tillbaka."
De 50 bästa barnböckerna
De 50 bästa barnböckerna är en sammanställning av hundratals svenska experter, från bl.a. Svenska akademien och Svenska Deckarakademin, bibliotekarier, litteraturvetare, författare, bokhandlare, m.fl. Den gjordes i samband med Världsbiblioteket, och har flera gånger publicerats i bl.a. Tidningen Boken.
fetstil för böcker man läst
kursiv för de man vill läsa
överstrukna för de man inte vill komma i närheten av+ markerar de böcker man har i bokhyllan
* för de böcker man aldrig hört talas om
+H. C. Andersen - Sagor Christina Björk / Lena Anderson - Linnéa i målarens trädgård Ivar Arosenius - Kattresan +Gunilla Bergström - Alfons Åberg +Elsa Beskow - Bilderböckerna +Enid Blyton - Fem-böckerna +Jean de Brunhoff - Babar +Bröderna Grimm - Sagor Lewis Carroll - Alice i Underlandet Aidan Chambers - Dansa på min grav James Fenimore Cooper - Den siste mohikanen *Richmal Crompton - Bill-böckerna +Roald Dahl - Kalle och chokladfabriken +Roald Dahl - SVJ Daniel Defoe - Robinson Crusoe Charles Dickens - Oliver Twist Alexandre Dumas d.ä. - De tre musketörerna Alexandre Dumas d.ä. - Greven av Monte Cristo Michael Ende - Momo - eller kampen om tiden +Kenneth Grahame - Det susar i säven Maria Gripe - Hugo och Josefin *Lennart Hellsing - Bananbok Tove Jansson - Mumintrollen +Rudyard Kipling - Djungelboken Ole Lund Kirkegaard - Gummi-Tarzan +Gösta Knutsson - Pelle Svanslös *Erich Kästner - Emil och detektiverna Selma Lagerlöf - Nils Holgersson +C.S. Lewis - Sagan om Narnia Astrid Lindgren - Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren - Emil i Lönneberga Astrid Lindgren - Mio min Mio+Astrid Lindgren - Pippi LångstrumpAstrid Lindgren - Ronja Rövardotter Barbro Lindgren - Loranga, Masarin och Dartanjang Erik Linklater - Det blåser på månenMichelle Magorian - Godnatt, mister Tom *Egon Mathiesen - Misse med de blå ögonen +A.A. Milne - Nalle Puh (även Världsbiblioteket) +L.M. Montgomery - Anne på Grönkulla +Sven Nordqvist - Pettson-böckerna +Margaret Rey - Pricken Antoine de Saint-Exupéry - Lille prinsen +Maurice Sendak - Till vildingarnas land +Robert Louis Stevenson - Skattkammarön Jonathan Swift - Gullivers resor *Lisa Tetzner - Sotarpojken +Mark Twain - Huckleberry Finn+Mark Twain - Tom Sawyer Jules Verne - En världsomsegling under havet
Måste ju konstatera att när det gäller barnböcker så har jag läst de flesta. Barnböcker ligger ju också mig varmt om hjärtat! Får väl ta och täppa till de luckor som ändå finns! ;)
Räddaren i Nöden av J.D. Salinger
Den här boken passade verkligen inte mig. Jag tyckte att huvudpersonen var tröttsam och det slutade med att jag skummade igenom slutet av boken. Orkade verkligen inte lägga ner möda på att läsa den ordentligt! Jag måste sorgset säga att jag förstår inte varför denna bok är så uppskattad.
Underkastelsen sötma av Amélie Nothomb
Den här boken handlar om Amélie som tar ett jobb på ett japanskt företag. Men det går inte som hon har tänkt sig. Det blir många misstag och misslyckanden.
En annorlunda berättelse om ett annorlunda land. Så långt från Sveriges arbetsliv som man kan komma. När man läser den inser man hur svårt det måste vara att bo och arbeta i ett land som inte det minsta är likt Sverige. Vad mycket som vi inte ens reflekterar över att man kan göra annorlunda. Vad många regler och oskrivna regler som man kan bryta mot utan att veta om det. Jag blir så nyfiken på Japan när jag läser denna bok.
Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd
Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd är en fängslande berättelse. Jag läste hela boken på en gång, kunde inte sluta. Det är en mysig bok berättad med en sådan värme. Man kryper gärna upp i soffan med den. Gillar hur hon beskriver personerna i boken och jag blev så sugen på att träffa systrarna i boken.
Honungsbiets hemliga liv handlar om Lily, som är en 14-årig ameriansk flicka. Hon bor med sin pappa, i South Caolina. Hennes pappa kallar hon T.Ray och han är rent ut sagt elak mot henne. Hennes mamma dog när Lily var 4 år. Omständigheter gör att Lily rymmer hemifrån med Rosaleen och hamnar hos tre svarta systrar, som säljer honung. Boken handlar om rasfördomar och en del om hur svårt det var i USA på 60-talet för svarta. Men den handlar också en hel del om bin.
Alkemisten av Paulo Coelho
Så har jag då äntligen tagit mig i kragen och läst Alkemisten. Många har lovordat den, så jag var ju bara tvungen att läsa den. Och det bara måste sägas: Det ÄR en härlig magisk saga. En del böcker läser man fler än en gång. Det här är en sådan bok!
Boken handlar om fåraherden Santiago som följer sin dröm om att hitta en av världens dyraste skatter. Han följer tecken och lär sig allt mer om att följa sitt hjärta och om världssjälen.
Boklista: 100 böcker
Hos Ika 2.0 finns denna lista
fetstil för böcker man läst
kursiv för de man vill läsa
överstrukna för de man inte vill komma i närheten av
+ markerar de böcker man har i bokhyllan
* för de böcker man aldrig hört talas om
1. +The Da Vinci Code (Dan Brown)
2. +Pride and Prejudice (Jane Austen)
3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee)
4. Gone With the Wind (Margaret Mitchell)
5. +The Lord of the Rings: Return of the King (Tolkien)
6. +The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring (Tolkien)
7. +The Lord of the Rings: The Two Towers (Tolkien)
8. +Anne of Green Gables (L. M. Montgomery)
9. *Outlander (Diana Gabaldon)
10. *A Fine Balance (Rohinton Mistry)
11. +Harry Potter and the Goblet of Fire (J. K Rowling)
12. +Angels and Demons (Dan Brown)
13. +Harry Potter and the Order of the Phoenix (J. K Rowling)
14. *A Prayer for Owen Meany (John Irving)
15. Memoirs of a Geisha (Arthur Golden)
16. +Harry Potter and the Philosopher's Stone (J.K Rowling)
17. *Fall on Your Knees (Ann-Marie MacDonald)
18. The Stand (Stephen King)
19. +Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (J.K Rowling)
20. +Jane Eyre (Charlotte Brontë)
21. +The Hobbit (Tolkien)
22. The Catcher in the Rye (J. D. Salinger)
23. + Little Women (Louisa May Alcott)
24. The Lovely Bones (Alice Sebold)
25. *Life of Pi (Yann Martel)
26. + The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
27. + Wuthering Heights (Emily Brontë)
28. +The Lion, The Witch, and the Wardrobe (C. S. Lewis)
29. East of Eden (John Steinbeck)
30. Tuesdays with Morrie (Mitch Albom)
31. *Dune (Frank Herbert)
32. The Notebook (Nicholas Sparks)
33. *Atlas Shrugged (Ayn Rand)
34. 1984 (Orwell)
35. The Mists of Avalon (Marion Zimmer Bradley)
36. *The Pillars of the Earth (Ken Follett)
37. *The Power of One (Bryce Courtenay)
38. *I Know This Much is True (Wally Lamb)
39. *The Red Tent (Anita Diamant)
40. The Alchemist (Paulo Coelho)
41. +The Clan of the Cave Bear (Jean M. Auel)
42. The Kite Runner (Khaled Hosseini)
43. Confessions of a Shopaholic (Sophie Kinsella)
44. *The Five People You Meet In Heaven (Mitch Albom)
45. +Bible
46. Anna Karenina (Tolstoy)
47. The Count of Monte Cristo (Alexandre Dumas)
48. Angela's Ashes (Frank McCourt)
49. The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
50. She's Come Undone (Wally Lamb)
51. The Poisonwood Bible (Barbara Kingsolver)
52. A Tale of Two Cities (Dickens)
53. *Ender's Game (Orson Scott Card)
54. Great Expectations (Dickens)
55. +The Great Gatsby (Fitzgerald)
56. *The Stone Angel (Margaret Laurence)
57. +Harry Potter and the Chamber of Secrets (J.K Rowling)
58. The Thorn Birds (Colleen McCullough)
59. *The Handmaid's Tale (Margaret Atwood)
60. The Time Traveler's Wife (Audrew Niffenegger)
61. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
62. *The Fountainhead (Ayn Rand)
63. War and Peace (Tolstoy)
64. Interview with the Vampire (Anne Rice)
65. *Fifth Business (Robertson Davis)
66. *One Hundred Years Of Solitude (Gabriel Garcia Marquez)
67. *The Sisterhood of the Travelling Pants (Ann Brashares)
68. Catch-22 (Joseph Heller)
69. Les Miserables (Hugo)
70. The Little Prince (Antoine de Saint-Exupery)
71. Bridget Jones Diary (Fielding)
72. *Love in the Time of Cholera (Marquez)
73. Shogun (James Clavell)
74. The English Patient (Michael Ondaatje)
75. +The Secret Garden (Frances Hodgson Burnett)
76. *The Summer Tree (Guy Gavriel Kay)
77. *A Tree Grows in Brooklyn (Betty Smith)
78. The World According To Garp (John Irving)
79. *The Diviners (Margaret Laurence)
80. Charlotte's Web (E.B. White)
81. *Not Wanted On the Voyage (Timothy Findley)
82. +Of Mice And Men (Steinbeck)
83. Rebecca (Daphne DuMaurier)
84. *Wizard's First Rule (Terry Goodkind)
85. +Emma (Jane Austen)
86. *Watership Down (Richard Adams)
87. Brave New World (Aldous Huxley)
88. *The Stone Diaries (Carol Shields)
89. *Blindness (Jose Saramago)
90. *Kane and Abel (Jeffrey Archer)
91. *In The Skin Of A Lion (Ondaatje)
92. Lord of the Flies (Golding)
93. The Good Earth (Pearl S. Buck)
94. The Secret Life of Bees (Sue Monk Kidd)
95. The Bourne Identity (Robert Ludlum)
96. The Outsiders (S. E. Hinton)
97. White Oleander (Janet Fitch)
98. A Woman of Substance (Barbara Taylor Bradford)
99. The Celestine Prophecy (James Redfield)
100. Ulysses (James Joyce)
Bokfemman vecka 32
Temat för veckans bokfemma är utlädska författare. Nämn dina 5 favoriter - författare eller böcker - av utländsk litteratur (ej UK, US).
Det här var svårt. Inser att jag läser mest svensk eller amerikans/engelsk litteratur. Men några har jag lyckats skrapa ihop. Här är de:
- Oscar och den rosa damen av Eric-Emmanuel Schmitt (Frankrike)
Underbar bok! Så mycket humor när det handlar om ett döende barn.
- Ett hjärta av eld av Senait G Mehari (Tyskland)
Fantastiskt bok om en svår uppväxt!
- Sophies värld av Jostein Gaarder (Norge)
Jag tyckte om det filosofiska i den här boken. Fullkomligt älskade den när jag läste den för 10 år sedan!
- Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda (Frankrike)
Jag sällar mig till de som tycker om denna bok.
- Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaros (Italien)
Kommer ihåg att jag tyckte mycket om den - men hurvida det stämmer idag vet jag inte. Det måste ju vara 10 år sedan jag läste den!
Tidresenärens hustru av Audrey Niffenegger
Tidresenärens hustru av Audrey Niffenegger är en underbar bok. Den handlar om Henry, som är en tidsresenär som ofrivilligt reser i tiden. Han kan inte styra det och vet inte när det ska hända. Det handlar också om Clare som träffar Henry första gången när hon är 6 år och han gör en av sina tidsresor. Hon träffar honom flera gånger under hans tidsresor (han är i olika åldrar) och lär känna honom. Men det är först när hon är 20 år som de träffas på riktigt, när båda är i samma tid så att säga. Det är en otrolig kärleksaga. Det skulle vara en bra bok även utan kärleksagan, eftersom det är ett spännande ämne med tidsresor... men med kärlekssagan så är boken fantastisk.
Det blir mycket som man funderar över efter att ha läst boken. Kan man ändra framtiden? Eller blir det samma resultat i alla fall? Vad skulle man själv vilja ändra på? Hur skulle man ändra på det? Hur skulle det bli om man ändrade på det? Vad borde man inte ända på? Kan det vara farligt att ändra på vissa saker? Åh, vad jag vill prata med någon som också läst boken!!!
De dödas mässa av Andrew Taylor
De dödas mässa är en välskriven och spännande bok. Härlig miljöskildring.
Andrew Taylors kriminalroman
De dödas mässa är avslutningen på en trilogi. Men jag har hört att de tre delarna är fristående från varandra. Måste dock ta och läsa de andra två.
Wendy Appleyard har lämnat sin otrogne man och är både arbetslös och fattig. Wendy blir erbjuden att flytta in hos hennes äldsta vän Janet. Hon får ett arbete med att kategoriera böcker på katedralbiblioteket . Hon blir intresserad av 1800-talspoeten Francis Youlgrave och det är nu det blir riktigt spännande, för det är någon annan som också är intresserad av honom!
Mitt liv med Mozart av Eric-Emmanuel Schmitt
Vilken härlig bok! Eric-Emmanuel Schmitt skriver om hur Mozart ändrat hans liv och vad det är som gör att Mozart är så lysande. Delvis består boken av brev som Eric-Emmanuel Schmitt skriver till Mozart. Han delar med sig av många visa tankar.Med boken följer en CD-skiva med musikstycken som han har valt ut. Jag rekommenderar att man lyssnar på CD, medan man läser!
Ett liv att dö för av Åsa Nilsonne
Boken handlar om polisen Monika Pedersen, som är tillbaka på arbetet efter en sjukskrivning. Hon och en annan polis, som också rehabiliteras och arbetar halvtid, få ta hand om mordet på en liten 17-årig ligist. Den andra polisen är det svårt att samarbeta med och Monika blir lite frustrerad. I sökandet efter ett vittne hamnar hon i Etiopien och här blir boken ännu bättre. Jag tycker om att läsa om hur annorlunda livet är där, som t ex klockan visar tiden på ett helt annat sätt. Så samtidigt som det här är en bra kriminalroman, så får man en faschinerande resa till Etiopien.
Harry Potter and the Deathly Hallows
Så har jag så läst ut den sista boken om Harry Potter. Det var en spännande bok, det var det verkligen. Jag påbörjade boken för någon dag sedan, men har inte haft möjlighet att läsa så mycket förrän idag eftersom min man också har läst den. Idag läste jag ca 450 sidor nästan i ett sträck. Hade stora svårigheter att lägga ifrån mig de gånger jag var tvungen. Trots det så finns känslan av besvikelse hos mig och det kan jag inte förklara utan att avslöja slutet - så det tänker jag inte göra. Konstigt nog har alla de senaste böckerna i serien frammanat en liten känsla av besvikelse hos mig av olika anledningar. Jag vill att de ska vara ännu mer än de är. Knasigt, men så är det! Måste bara säga att J.K. Rawlings binder ihop allt bra och man får svar på alla frågor...och visst känns det lite tomt nu när sista boken är läst.