Ingen Ingenstans av Donna Williams

Denna bok har legat länge och väntat på mig i bokhyllan. Tänk om jag anat vilken guldklimp som fanns där! Jag undrar hur många år jag har haft den och hur länge jag har tänkt läsa den! Det är en självbiografi och handlar om Donnas autistiska och kaotiska uppväxt. Jag kan inte med ord förklara vilken stor bok detta är. Jag vet bara att jag är förändrad efter att ha läst den. Jag blev tagen av hennes berättelse och förskräckt över hur lite jag vetat om autism. Jag blev tacksam för att hon skrivit boken och låtit mig få ta del av hur det kan vara att ha autism. Även om jag aldrig kan förstå det HUR det är, så har jag nu mer vetande om det! Ska inte försöka säga mer om den annat än: Läs den!

Om böcker

Bokidioten hävdade att "Alla" har gjort det här. men jag hade det inte, så det är väl bäst att jag gör det!

1) En bok som förändrade ditt liv? Skuggan över stenbänken av Maria Gripe

2) En bok du läst mer än en gång? Häxan och lejonet av C.S. Lewis

3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?
 Bara en bok????? Hjälp!!! Det tål att tänkas på. Hm.... Är man på en öde ö, så måste man få skratta! Kanske Pyramids av Terry Pratchett

4) En bok som fick dig att skratta?
9½ månad av Annika Lantz

5) En bok som fick dig att gråta?
Oj, hur jag än tänker så kommer jag inte på någon just nu!Har inte läst någon det senaste året som faktiskt har gjort att tårar fällts, även om jag kännt mig ledsen inombords! Hm... grät jag inte när jag läste Häxan och lejonet av C.S. Lewis?

6) En bok du önskar hade skrivits?
Kommer inte på något nu... kanske en bok till av Annika Lantz :)

7) En bok som inte borde skrivits?
Visst har jag läst min del av böcker som är så urbota tråkiga att jag inte kan läsa ut dem. Man att säga att de inte borde ha skrivits är väl att ta i. Någon kanske någonstans har nytta av att läsa boken.

8) En bok du just nu läser?
Ingen Ingenstans av Donna Williams

9) En bok du tänkt läsa?
Alla som jag inte läst!!! Men nästa bok som jag tänker kasta mig över är: Att kyssa ett träd av Jan Mårtensson.

10) Skicka vidare till fem andra bloggare:
Om bokidioten trodde att hon var den sista som gjorde det så har jag ingen aning om vem som jag ska skicka det här till!!! Ha! Nu kom jag på en att skicka den til!!!

Parfymen av Patrick Süskind

Parfymen av Patrick Süskind är verkligen en annorlunda bok. Handlar om en man i 1700-talets frankrike som själv inte har någon lukt men som har ett formidabelt luktsinne. Det är en sådan där bok som jag inte vet vad jag riktigt  känner inför. Är den bra eller inte? Gillade jag den eller avkyr jag den? Rekommenderar jag den eller inte? Kuslig var boken i alla fall. Obehag kände jag när jag läste den. Makaber bok... ja! Gillar definitivt inte huvudpersonen! Bisarr historia. Hmmm.... det är nog en sådan där bok som man bara måste läsa! Vad man än tycker efter att ha läst den så bör man läsa den!

Den sista vännen av Tahar Ben Jelloun

Så vidrigt äckligt skrivet om sex och kvinnor. Bestämde mig flera gånger för att inte fortsätta att läsa den, men fortsatte ändå."Den siste vännen" handlar om två marockanska mäns trettioåriga vänskap. De lär känna varandra i Tanger i början av 60-talet, då de båda är tonåringar. Vilken konstig vänskap det var mellan männen. De var svartsjuka och avundsjuka på varann, samtidigt som de hjälpte varann. Jag tyckte verkligen inte om boken, men jag vet att det är ånga som tycker att den är bra. Själv har jag svårt att bedöma om den är bra eller inte. Jag vet bara att jag drabbades av avsmak när jag läste den.

Expressens lista

Enligt Expressen är det så att en ny brittisk undersökning avslöjar att en av tre människor ljuger om vilka böcker de läst. Så nu är det dags för mig att vara ärlig och kolla vilka av böckerna i deras lista som jag har läst. De som jag har strukit över har jag läst. De kursiverade har jag påbörjat utan att avsluta.

1. "Jack" av Ulf Lundell.
2. "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg.
3. "Hemsöborna" av August Strindberg.
4. "Nässlorna blomma" av Harry Martinsson.
5. "Röde Orm" av Frans G Bengtsson.
6. Arn-böckerna av Jan Guillou.
7. "Sagan om ringen"-trilogi av JRR Tolkien.
8. "Krig och fred" av Leo Tolstoj.

9. "Svindlande höjder" av Emily Brontë.
10. "Män är från mars, kvinnor från Venus" av John Gray.
11. "1984" av George Orwell.
12. "Lysande utsikter" av Charles Dickens.
13. "Harry Potter och de vises sten" av J K Rowling.
14. "Jane Eyre" av Charlotte Brontë. (Hmmm... expressen skrev för övrigt Emily - men det är ju fel!)
15. "Da Vinci koden" av Dan Brown.
16. "Anne Franks dagbok" av Anne Frank.


De tre miss Margarets av Louise Schaffer

Boken handlar om De tre Miss Margarets som är tre gamla damer, med inflytande och som har respekt i den lilla stad de lever i. De har varit vänner länge och har tillsammans en stor hemlighet som de lyckats bevara genom åren. Men i samband med att en journalist kommer till staden så hotas hemligheten.

Det här var en sådan där bok som jag inte ville lägga ifrån mig. jag bara läste och läste och läste. Något faschinerade mig, men jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Men jag tyckte om boken och njöt av att läsa den.

9½ månad av Annika Lantz

Gillar verkligen Annika Lantz!!! Hennes humor är underbar!!! Man får skratta i det jobbiga hon berättar om, ett elände som jag känner igen mig i och det är så så uppfriskande att få läsa om det. Läsa om att det finns fler som haft det jobbigt och att det är okej. Att inte allt är sockersött. Jag slås av hur utlämnande det är och vad modig hon är som vågar lämna ut sina känslor och upplevelser så där! Jag sitter och skrattar befriande i soffan. Läser upp väl valda delar för min man.

Det finns så många tillfällen då man skrattar när man läser boken. Bestämde mig för att slå upp boken och ta det första roliga som jag hittade. Det blev ett avsnitt från när hon och T (babyn) är ute på gräsmattan och han smakar på gräs.
"En diskborste, en lyktstolpe, ett träbord, enkronor, tröja, spik - jag har ett oralt minne av allt det här, vilket innebär att jag måste betyda att jag vid olika tillfällen i livet har stoppat de här sakerna i munnen. I min ficka känner jag en av mina öronproppar. Faktum är att jag är osäker på hur öronproppar smakar. Jag tar upp den och tittar noga. Sen går jag in och gör en omelett istället."

Nu blev jag så sugen på att höra P3 Lantz. Varför har det slutat???

RSS 2.0