Ro utan åror av Ulla-Carin Lindqust

TV-journalisten Ulla-Carin Linquist berättar om hennes liv efter att hon blivit sjuk i ALS. Det här är en sådan där bok som jag faktiskt skulle vilja kalla vacker! Den är varm, full med kärlek, underbar och ärlig.  Det är en bok som man inte kan lägga undan när man börjar läsa den och som ger en så mycket att tänka på när man läst den. Boken tar upp livets glädjeämen, men även svårigheter. Jag har plockat ut en ofattbar händelse som Ulla-Carin råkade ut för och som jag blev så ilsken av å hennes vägnar och alla andra som drabbas av liknande. Ska man inte få slippa sådan här kamp och jobbighet när man är döende? Man tycker ju att man då ska få all hjälp som tänkas kan och att allt ska gå smidigt!

"De sitter i vardagsrummet. En utredare från försäkringskassan och en från kommunen. Kuratorn från sjukhuset och Mimmi.
- Vi måste veta exakt hur lång tid det tar för dig att utföra olika sysslor.
- Hur menar du?
- Hur lång tid tar det när du klär dig?
- Men jag kan ju inte klä mig.
- Ungefär hur lång tid?
- Jag kan ju inte. Läste du inte brevet jag skrev?
Hon från kommunen har missat det. Hon från försäkringskassan har med en extra kopia.
- Det räcker inte. Vi måste ha en tid.
- Du skojar.
- Nej."


Evelina ska minna om mig av Renée Höglin

Det här är en så sorglig bok. Den är inte välskriven eller har en spännande handling, men det är en bok som berör. För andra gången denna vecka har jag tårar i ögonen. Den här boken är jobbig att läsa när man själv har en liten dotter. Det finns flera tankar hos Ylva som fastnar och berör men det här är tre av dem: "De här senaste dagarna...har jag trott att jag varit i helvetet", "Jag vill gråta, gråta jättemycket, men det går åt mycket energi till det och den energin behöves för att mobilisera mig själv" samt "jag är inte rädd för döden utan att för att inte få vara med." 

Boken handlar om Ylva som får bröstcancer och när cancer tar paus föder Ylva en dotter. Den handlar om människorna runt omkring Ylva. Boken är full av intervjuer, tanka och foton.

Flyga drake av Khaled Hosseini

Den här boken är helt underbar! Jag älskar språket och det faktum att det är blandat med persiska ord. Det är en sorglig historia och jag som inte brukar få tårar i ögonen fick faktiskt det när jag läste boken. Den hadlar om vänskap, svek och lojalitet. Det handlar om en helt annan kultur än Svensson-kulturen. När jag läste boken fick jag en helt annan förståelse för Afganistan och det är ju det som är så härligt med böcker. Man får en inblick i något som inte nyheterna eller tidningar kan ge. Jag tror att man blir mer öppen för saker och ting genom att läsa böcker. Att man inte blir så fördomsfull. Det borde läsas mer böcker i vårt land!!!

För mig är läsandet så otroligt viktigt och när man snubblar över en sådan här bok då känner man hur det jublar inuti hjärtat!  Flyga drake är en viktig bok som berör och fashinerar! Om det är någon bok som du bara måste läsa så är det den här!!!


Smulklubbens skandalösa systrar av Mian Lodalen

En annorlunda bok helt klart. Det handlar om lesbiska My och hennes kompisar. Jag vet inte hur jag ska förklara min läsupplevelse. Det var intressant och fräck! Jag gillar språket (bara en småsak som att skriva mäjla istället för mejla). Det är kul att läsa om något annat än heterosexuella förhållanden. Lite fräscht och nytt på något sätt!


Min mosters migrän av Hanne-Vibeke Holst

Jag har läst denna bok ett bra tag nu. Håller faktiskt på med flera böcker samtidigt just nu. Boken började i alla fall bra. Jag fångades av mormoderns historia! Det var både spännande och tragiskt. Men sedan blev det ointressant när Holst berättade om sin tid i skolan och efter det så fångades aldrig mitt intresse igen. Trots det läste jag ut boken. Hoppades väl på att jag plötsligt skulle bli intresserad igen.


PS Jag älskar dig! av Cecilia Ahern

Det här är en härlig bok, både rolig och sorglig. Den handlar om Holly som förlorar sin man i cancer. Ett tag efter hans död får hon ett paket, som legat hos hennes mamma. Inuti paketet finns brev från Hollys man, som hon ska öppna varje månad resten av året. I dem har han skrivit olika saker som hon ska göra. När jag läser boken så slås jag av hur ofattbart hemskt det skulle vara att förlora min man. Det är något man helst av allt inte skulle vilja tänka på. Men när man läser boken så glider man liksom in på de tankarna. Det som en bra bok gör är att få en att tänka. Sedan tycker jag om böcker som får en att skratta eller le inombords och det har den här boken fått mig att göra! Det är så bra när en bok är både sorglig och rolig (så man inte deppar ihop helt!!!)


Möte på bokrean

Tittade in lite snabbt på bokrean på Åhlens den här veckan. Men köpte inte en enda bok - hör och häpna. Inte därför att det inte fanns böcker, men jag har lovat att inte köpa i år (fast det har ändå blivit en barnbok). Nåja, det var ju inte det jag skulle skriva om utan ett möte. Jag och en annan tjej stod vid barnböckerna. Vi tog varsin barnbok (likadan) - tittade på den, bläddrade in den, läste lite och så log vi stort mot varandra. Så härligt att mötas så där ordlöst över en bok och dela ett ögonblick och en kort läsupplevelse.

En brors berättelse - att överleva en barndom av misshandelav Richard Pelzer

Jag måste erkänna att jag inte läst Dave Pelzers böcker. Men när jag såg den här boken så tänkte jag att den måste jag läsa. Ångrar det absolut inte. Men inser nu att jag kanske måste ta och läsa Daves böcker också.

Man mår så dåligt när man läser om hur Richard (och hans bror Dave) har det. Det är ingen bok för den som inte kan läsa om hur hemskt barn kan ha det och det här är ju så mycket mer än hemskt. Det är avskyvärt! Ofattbart! Obeskrivligt! Man kan inte förstå hur deras mamma kom undan med sina galenskaper. Hon är ett riktigt monster!!!


Sucka mitt hjärta -brist dock ej a Mark Levengood

Många härliga skratt fick jag mig när jag läste boken, men jag fick ännu mera kloka ord och tänkvärdheter! Detta är en ljuvlig bok. Absolut en bok som måste läsas! Ligger och tänker på en del av det jag läst. T ex på att drömmar kan kittla oss på själen och på vem som har råd att inte drömma!


På liv och död - historien om Micke Dubois av Gitte Nilsson och Niklas Bodell

Det här är en bok som man läser utan att kunna lägga ifrån sig den. Den är både svårläst och lättläst på en gång. Lättläst - därför att den är skriven med ett sånt språk som är så lätt att ta till sig. Svårläst - därför att det är en sån tragisk historia. Man önskar så när man läser att allt ska få ett annat slut. "Om bara..." hinner man tänka många gånger när man läser denna bok.


Monsieur Ibrahim och Koranens blommor av Eric-Emmanuel Schmitt

Jag var ju tvungen att läsa den andra boken som jag hade av denna författare efter att ha läst "Oscar och den rosa damen". Denna bok tyckte jag inte var lika bra, men jag vet inte om det var ämnet som inte berörde mig lika mycket. Men missta det inte för att boken var dålig, tvärtom. Den var mycket bra. Den berättar om den 12-årige Momo på ett... ja, hur ska man förklara.... osentimentalt vis... som är så härligt att läsa! Jag gillar verkligen denna författare och önskar att jag kunde franska bättre, för jag har en känsla av att böckerna skulle vara ännu bättre på sitt orginalspråk!


Oscar och den rosa damen av Eric-Emmanuel Schmitt

Wow, jag säger bara wow! Vilken bok! Så tunn! Men aldrig har jag läst en bok som varit så värd varje sida! Den är helt fantastisk. Författaren har verkligen fångat ett barns tankar och tar upp så tänkvärda saker. Och så är den så sorglig, men mitt i allt finns en härlig humor.


Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Läskig! Mörk! Jättebra! De tre orden borde kunna sammanfatta boken, men det räcker inte riktigt! Jag tycker den är spännande och gripande. Handlar om: Mobbning! Vampyrer! (eller är det vampyrer?) Antihjältar! Jag ger upp att försöka recensera mer. Det är bättre ni läser den!


En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella

Så hände det igen! Två gånger i rad! En bok som jag inte tycker om! Kanske det är det att även denna person inte kan ta kontroll över sitt liv. Denna gång hadlar det om Rebecca som bara köper mer och mer saker och som inte kan låta bli att spendera pengar varje dag! Hon får brev från banken, som ber henne betala sina skulder, men hon kan ändå inte låta bli att fortsätta spendera pengar! Nåja, visst finns det ögonblick i boken som man känner igen sig i. T ex när man luras av de mest fantastiska erbjudande eller tänker "Oj, vad jag sparar om jag köper den här nu" eller när man rättfärdigar ett impulsköp. Men i det stora hela så tycker jag att boken var jobbig och pinsam!


Väntar på H. av Yvonne C. Kuhn

Med jämna mellanrum... nåja... kanske det är ojämna, men man säger ju så i alla fall... så läser man en bok som inte alls är bra. Nu har jag gjort det igen! Läst en bok som inte alls är bra. Kan inte rekommendera den det minsta. Ifall man inte tycker om att läsa om en människa som inte kan glömma Han med stort H och hela tiden tänker på honom fast hon har sambo och barn. Hon ältar sin tid med honom. Hon har blivit tillsammans med sin sambo för att han liknar H. och hon går och irriterar sig på honom hela tiden. Man vill hela tiden säga åt henne... "men herregud människa, väx upp!"


RSS 2.0