Barbapappas semester

Man kan ju inte undgå att älska Barbapappa-böckerna!!! Min dotter tycker att de är så bra och jag läser gärna dem också! Jag minns hur faschinerad jag var när jag var barn över hur de kunde forma sig till allt de ville vara. Fortfarande tycker jag det är fantastiskt!

Omslagsbild: ISBN 9789171307330, Barbapapas semester


Barbafamiljen reser på semester till en varm och solig ö. Där badar de och kopplar av! Men så börjar Barbabarnen bråka och snart är de alla ovänner. Naturligtvis löser det sig och de blir vänner igen!

Stockholmssägner av Danny Wattin

Boken handlar om döden som vantrivs med sitt jobb och sitter vid en dator och zoomar in på olika människors liv. Det handlar bland annat om mannen som försöker söka jobb på arbetsförmedlingen, pappan som inte har tid att lyssna på sin dotter, killen som byter liv, kvinnan som vill plastikoperera sig. Om du vill läsa satiriska noveller med humor ska du läsa denna bok. Det är en ganska mörk skildring av vårt samhälle, men en lättläst bok som väcker en hel del tankar! Kommer vår värld att gå under på grund av hur vi lever? Vad strävar vi efter egentligen? Vad är viktigt? Är vi på väg åt fel håll?


Gratis är gott!

Försöker just nu samla ihop poäng för att kunna få antingen en gratis biobiljett eller så ett Åhlénspresentkort, för då kan jag ju handla en bok!!!  En som jag vet har redan samlat ihop till ett presentkort och är jätteglad över det. Vi får väl se om jag lyckas!!!

Klicka här om du också vill samla poäng.

Boknördstest


Folket i källaren av Audur Jónsdóttir

Från början tyckte jag att boken var rätt bra, men sedan blir det för mycket. Det blir för jobbigt att läsa om alla som sliter och drar i Klara. Hur allt urartar sig. Jag skummar igenom slutet av boken, för att se hur den slutar och för att jag inte kan förlika mig med att en lovande bok inte längre är så bra.Boken handlar till dels om en kväll då Klara och hennes sambon Svenni har bjudit in ett annat par till middag och dels om Klaras gamla minnen. Det handlar mycket om Klaras alkoholiserade föräldrar och uppväxten med hennes syster tillsammans med föräldrarna. 

Gruffalon av Julia Donaldson & Axel Scheffler

Jag tycker så mycket om denna barnbok. För det första älskar jag bilderna. Färgerna är underbara och illustrationerna likaså. Sedan föll jag som en fura för att det är på rim. Det är så härligt att läsa rimmen högt! Dessutom är ju historien underbar! En liten mus som skrämmer bort de som tänkt äta upp honom genom att beskriva en Gruffalo, som han hittar på. Men sen dyker denne Gruffalo plötsligt upp, till musens stora förvåning!

Gruffalon
Var tvungen att köpa denna till dottern (2½ år) på årets bokrea och hon ÄLSKAR den!

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

Vilken välskriven och spännande bok! Jag fångades av den och läste den under en och samma dag, fast den är på 550 sidor! Berättelsen är realistisk, men inte så detaljerat realistisk att den blir för jobbig att läsa. Den är mycket gripande och sorglig och jag kan inte tänka mig att någon lägger ifrån sig denna bok oberörd.

Boken handlar om gamla tyska Hedwig som numera bor i Sverige, men som minns tillbaka till 2:a världskriget. Hon minns bland annat sin kärlek SS-soldaten. Boken växlar mellan dåtid och nutid. Jag tycker Vibeke Olsson lyckas ge en förklaring till hur det var på den tiden. Att tyskarna inte sa ifrån alla hemskheter. En mycket tankeväckande bok!


Jane Austen klubben av Karen Joy Fowler

Jag skulle tro att det är en stor fördel om man har läst Jane Austens böcker innan man läser denna. Det tillför nog en extra dimension. Det är en sådan där bok som man antingen tycker är rätt så trevlig eller så tycker man att den är tråkig.

Boken handlar om fem kvinnor i olika åldrar och en man som träffas en gång i månaden för att diskutera en Jane Austen-bok varje gång. Bokklubbmedlemmarnas liv omväxlande i kapitlen.


Fladdermusmannen av Jo Nesbø

Det första jag tänker när jag läst ut boken... efter att ha tvingat mig själv att läsa de sista 100 sidorna... är: Hur kunde den vinna Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman?Lappskatteland av Annica Wennström

När jag läser boken så tänker jag på hur många historier från våra förfäder som förvinner. Hur mycket som man aldrig, aldrig kan få veta därför att det är för sent att ta reda på. Hur var det när de växte upp? Vad har de varit med om? Vilka historier berättade deras föräldrar och släkten? Det är så sorgligt när man tänker på det. Att aldrig, aldrig få veta mer om sitt ursprung!

Boken handlar om en kvinna som hittar samiska skoband i en låda på vinden och hennes resa för att ta reda på mer om dessa skoband och hennes förfäder. Varvat med nutid följer man berättelsen om samiska Njenna som blir våldtagen av en nybyggare och hennes liv efter det.

Omslagsbild: ISBN 9789146213697, Lappskatteland : en familjesaga

Bokfemman vecka 10

Veckans tema är favoritämne/tema. Nämn din topp 5 av böcker som innehåller ditt favoritämne/tema. 

Det låter lätt, men jag förstod efter ett tags funderande att det faktiskt är en svår bokfemma. Vilket mönster kan jag hitta bland valet av mina böcker? Deckare läser jag ju gärna, men jag plockar inte åt mig en bok automatiskt bara för att det är en deckare. Jag har jättesvårt att komma på något ämne eller tema som gör att jag bara måste läsa en bok. Efter mycket funderande och vånda kom jag fram till ämnet/temat: Böcker om människor med diagnoser (som t ex autism):
 

  • Ingen Ingenstans av Donna Williams Det är en självbiografi och handlar om Donnas autistiska och kaotiska uppväxt.
  • En riktig människa av Gunilla Gerland Det  är en självbiografisk bok som handlar om att växa upp och leva med Aspergers syndrom.
  • Rävungen av Torey Hayden Alla hennes böcker om barn med diagnoser slukar jag!
  • Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Froer Boken handlar om Oskar, som är 9 år och överintelligent pojke. Hans pappa dog den 11:e september 2001 i World Trade Center tornen. Oskar har gömt fem meddelande på telefonsvararen som hans pappa lämnat dagen han dog. Detta för att skydda mamman. En dag hittar Oskar ett kuvert med en nyckel i, som det står "Black" på. Oskar tror att det är en gåta från hans döde far och beger sig ut på jakt efter alla med namnet Black i New York.
  • Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon Boken handlar om en pojke som har autism. Grannens hund blir mördad och han bestämmer sig för att lösa mordet.

Katten som inte dog av Inger Frimansson

Radion rapporterar om två förrymda interner. När en okänd man stryker omkring vid sommarhuset grips Beth av panik och går till angrepp med en yxa. Men snart visar det sig att hon dödat en oskyldig människa.

Det är en spännande bok, men visst är det svårt att förstå Beth och hennes handlingar. Det är jobbigt för man förstår att det kan inte komma något bra ur detta! Man känner ett obehag när man läser boken. Jag skulle säga att detta är en svart bok!

Mina hemligheter av Sophie Kinsella

Jag behövde en bok som var lättläst och skulle skingra tankarna lite och det var precis vad jag fick! Letar man efter nobelprislitteratur som inte är förutsägbar - så ska man inte välja denna. Men vill man ha en trevlig, skoj stund med avkoppling så kan man läsa denna bok.

Boken handlar om Emma, som under en skakig flygtur (då hon tror att hon ska dö) berättar alla sina pinsamma hemligheter för stolsgrannen. Sedan så visar det sig att denna man är grundaren av det företag som Emma arbetar på!

image208

Sekten av Peter Pohl

En skrämmande bok om hur det kan gå när man låter någon annan ta kontroll över sitt liv och hur lätt det kan bli så. Jag tycker det är riktigt läskigt när människor slutar tänka själva och låter någon annan tänka åt dem. Att man kan underkasta sig en annan människa utan att reflektera och ifrågasätta eller inte vågar säga emot har fruktansvärda konsekvenser. Men det är ju inte bara i sekter som det blir så här. Mina tankar går även till kvinnomisshandel, barnmisshandel och mobbning. Varför blir det så? Varför slutar man tänka själv? Varför låter man andra ta beslut åt en? Varför blundar man för saker som man egentligen vet är fel?


Höga klackar av Anna Maxted

Natalie och Babs har varit vänner sedan de var barn. När Babs gifter sig börjar Natalies värld falla samman. Hon gör misstag på jobbet och hon träffar en olämplig pojkvän. Hon kan inte säga sin mening och kan inte säga ifrån.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om denna bok. Den var inte suverän, men den var inte heller värdelös. Det är inte en bok som man ska läsa om man föredrar djupare böcker, men vill man ha en stunds avkoppling kan den fungera. Boken tar upp ett allvarligt ämne och är samtidigt en ganska lättläst chick-lit.
.

Min bästa väns dotter av Dorothy Koomson

På sin födelsedag får Kamryn veta att Adele är döende i leukemi. Adele och Kamryn har inte setts sedan Kamryn fick veta att det var hennes pojkvän som var pappa till Adeles barn. Adele ber Kamryn att ta hand om hennes dotter, eftersom hon är döende.

Det är en bok att tycka om. Den är sorglig och samtidigt rolig. Det är en sådan bok som verkligen passar en regnig lördag! Lättsmält, men som ändå ger en del tankar och som väcker känslor. på tal om känslor så tycker jag att författaren är bra på att skriva om känslor och hur det kan bli som det blir.RSS 2.0